Titirangi Retreat - Renovation

Project Description

The Waitakere Ranges provide the perfect backdrop to this renovated family home in Titirangi. This home has a long history of additions and renovations going back 80 years, where it started life as a 2-bedroom cottage, with the last recorded additions completed in 1995. This tired house with an incoherent layout would be transformed into a warm and welcoming home designed with well thought-out living areas, a central kitchen, and spaces for growing children. The home has been carefully redesigned within the existing building footprint so that it remains nestled amongst the mature kauri, rimu, nikau and ti kouka trees. We would take full advantage of the site’s sunny aspect and expansive views to the Waitakere Ranges.

Design Features and Creative Solutions

The primary living spaces have been orientated to connect with the northern outlook to the Waitakeres. This is strengthened by an axis through the kitchen, dining, and outdoor swimming pool. Large glazed cavity sliding doors can close the den off from the living space to create a quiet study area and reading space. The lower floor also accommodates a wing with a shared bathroom and bedrooms for the children. The new high ceilings and high window joinery create generous and light interior spaces.

 

With the original detached garaging retained on the site, the striking blue front door will always be the main point of entry to the home. Once inside, a beautifully crafted staircase is the focal point of this double height entry space. The upper level gallery functions as a circulation space to the master and guest bedrooms, and doubles as a movie room with a projector and integrated ceiling speakers. The additional storey to the house allowed us to take full advantage of views to the north from each of the bedrooms, whilst the bathroom bifold window opens to a backdrop of trees along the southern side of the house.

 

The building envelope has been upgraded with high quality insulation, rigid air barriers, drainage cavity construction and superior double glazing. This upgrade also saw the careful removal of asbestos containing materials from previous additions. New building materials were selected to reflect the natural bush environment. Clay brick claddings were replaced with a strong stone veneer in earthy tones. Light painted pine weatherboards contrast wonderfully against the green backdrop of the majestic trees. Asphalt shingle roofing and black aluminium joinery were chosen to complete the aesthetic. The black aluminium joinery also works to beautifully frame the views from each room in the house. Built-in bespoke cabinetry is integrated throughout the house resulting in great functionality and a cohesive interior design. For additional comfort, the home has an energy efficient three-zoned ducted air-conditioning system with fresh air supply.

 

This home provides a wonderful retreat for a growing family and is an absolute joy to come home to.

 

More Residential (New & Renovations) Projects >